HTML

Bajomi Iván blogja

Friss topikok

Címkék

alkotmányos puccs (2) a tankerület és az önkormányzat kapcsolata (1) Bajnai Gordon (1) Bakó Krisztina (1) cenzurális nyomás (1) demokrácia-rombolás (1) Dorosz Dávid (1) dr. Hoffmann Tamás (1) dr. Simicskó István (1) dr. Simicskó istván (1) Együtt-PM (1) Együtt-PM siker (1) ellenzéki összefogás (1) Európai Parlament (1) fagylaltkupon (1) félelem (1) Fiatalok migrációja (1) Gajárszki Áron (1) gazdagréti és sasadi program (1) Gomba (1) Hoffmann Tamás (2) Jávor Benedek (1) Józsa István (1) Kádár János (1) Kelemen-Baross Diána (1) képviselői gyorsmérleg (1) Király Nóra (1) Koronavírus-törvény (1) korteskedés (1) Köznevelés (1) Lakossági (1) lakossági részvétel (1) láthatatlan plakáthelyek (1) lecsúszóban lévő ország (1) LPM (1) Magyarország Demokratikus Megújulásának Tanácsa (1) Média (1) Mikszáth Kálmán (1) Önkormányzati választás (1) Orbán Viktor (2) óriásplakátok (1) Origo (1) Párbeszéd Magyarországért Párt (1) párfüggő helyi lap (1) Pártszócsőként működö újság (1) Propragandaeszközzé vált média (1) részvétel (1) részvételi demokrácia (1) Simicska Lajos (1) Simicskó István (2) Somfai Ágnes (1) Szabolcs Attila (1) Szabó Tímea (1) szavazólapok (1) szócsőként működő helyi lapok (1) Tavares-jelentés (1) Újbuda (2) Újbuda-újság (1) Újbuda nélküled épül! (1) választási trükközés (1) Választások és helyi média (1) XI. kerületi költségvetés (1) Címkefelhő

Újbuda Nélküled épül!

2014.02.04. 18:22 eperfa

A XI. kerületi képviselő-testület első 2014-ben megtartott ülésén napirend előtt a részvételi demokrácia hiányára és a helyi média nem megfelelő működésére hívtam fel a figyelmet.
Diaképekkel illusztrált felszólásomat azzal indítottam,  hogy a kerületben központjában, a Móricz Zsigmond körtéren lévő, felújítás alatt álló Gombát körülvevő dekorációt szemlélve hatalmas emberfők látványára figyelhetnek fel az emberek.

Hoffmann-Simicskó.jpg
A szokatlan méretű, némiképp a személyi kultusz világát is idéző óriási fényképek láttán egyesek talán átsiklottak azon, hogy új jelszót vetett be a XI. kerületi vezetés.
Újbuda_veled_épül.jpg
A Bikűs parki fejlesztéseket népszerűsítő kiadvány címlapja
A közpénzből közterületre kitett, nyilvánvalóan a választásokra való készülés jegyében is készült óriásfényképek közé beékelődött „Újbuda veled épül!”-jelszót más új keletű dokumentumokon, például a Bikás park újjáépítésével kapcsolatban is alkalmazzák a kerület propagandistái, bocsánat, médiaszakemberei.
A jelszóval önmagában nincs baj, hisz ez a szlogen egy igenfontos, elismerésre méltó, sokak számára vonzó  eszménnyel hozható összefüggésbe, nevezetesen a részvételi demokrácia célkitűzésével. 
A kerületben már voltak a lakossági részvétel irányába tett lépések: méghozzá a most éppen óriásportrékkal ékesített Gomba megújítása kapcsán tett kísérletet a vélemények kikérésére a korábbi városvezetés.
Gomba_szavazocedula.jpg
                                              
A két tervváltozat közötti választűst lehetővé tevő 2010-es szavazólap
Ugyanakkor a városfejlesztéssel kapcsolatos véleményeknek a döntéseket megelőző összegyűjtése mégsem vált gyakorlattá kerületünkben.
Ezt az állítást igazolandó több Gazdagréttel kapcsolatos példára hivatkoztam. Ezek azt bizonyítják, hogy  visszatérően ugyanazzal a forgatókönyvvel találkozhatunk. A döntéshozók a lakosság megkérdezése nélkül kezdeményeznek valamilyen változást, majd a helybéliek utólag, gyakran csak véletlenül értesülnek a törekvéseikkel, elképzeléseikkel nem találkozó beruházás elfogadásának, megindulásának hírével. Ennek nyomán tiltakozómozgalom indul, főként aláírásgyűjtés formájában.

Így volt ez a még az előző ciklus idején elindított beruházással,  a Gazdagrétre tervezett parkolóházzal, melynek építése miatt nagyra nőtt fák tucatjait kellett kivágni. Mint kiderült, feleslegesen, hisz részben a tiltakozásoknak is köszönhetően nem valósult meg ez a terv.
Cserepes iskola.jpg
A Parkolóház miatt letarolt fák hűlt helye az egykori Cserepes iskola szomszédságában.
Baloldalt lent a meg nem valósult beruházás látványterve.
 
Ugyancsak itt említhetők egyes, a ciklus közepén elvérzett, a parkolási rend módosítását célzó tervek. Mint ezt a a „Gazdagréti tér zöldövezet maradjon! Mozgalom a Gazdagréti tér zöld területeiért!” c. honlapon is olvashatjuk: „2012 május 28-án véletlenül jutott tudomásunkra (sajnos sehonnan nem kaptunk erről hivatalos tájékoztatást) a Gazdagrétet érintő parkolási rend átalakításáról [szóló terv], mely jelenlegi formájában a Gazdagréti téren élőket súlyosan és hátrányosan érinti.” Hasonló volt a helyzet a lakótelep közepén elindított, a parkolás megreformálását célzó, szintén tiltakozást gerjesztő tervekkel.
Nemrégiben ugyanezt tapasztalhattuk a gazdagréti stadionépítési tervvel kapcsolatban. (Minthogy  a a stadion ötletét úgy tűzte napirendre a kerület vezetése, hogy előzetesen semmiféle terv, számítás, hatástanulmány nem készült erről az akár szürrealisztikusnak is mondható ötletről, csupán a Gajárszki Áron által készített fiktív látványtervet tudtam beilleszteni a diasorba.) Hallgatóimat emlékeztettem arra, hogy a tervvel kapcsolatos képviselő-testületi határozatot követően kibontakozott tiltakozómozgalom hatására az önkormányzati vezetése végül kénytelen volt elállni a terv megvalósításától. 
gazdagrét-Stadion.jpg
Fiktív látványkép a meg nem épülő stadionnal
Felszólalásom végén a következő tanulságokat vontam le: Sem a korábbi, sem a mostani ciklusban nem sikerült rendszeresen alkalmazni egy olyan tájékoztató-rendszert, amelynek révén a lakosság még a tervezés korai szakaszában értesülhetne a fejlesztési tervekről, és kifejthetné véleményeit, javaslatait. pl. fórumok, a kerületi hirdetőtáblák vagy éppen a kerületi újság révén. (Több ebbe az irányba mutató javaslatot is megfogalmazott az ellenzéki képviselők, így jómagam is, de ezeket rendre figyelmen kívül hagyták.)   
E helyzetképből kiindulva tréfásan azt javasoltam, hogy a hangzatos, csak éppen valóságtartalommal nem rendelkező „Újbuda veled épül!”-jelszót cseréljék le az „Újbuda nélküled épül!” szlogenre.Majd komolyra fordítva a szót elmondtam, jobb lenne, ha sikerülne megteremteni a részvételei demokrácia érvényesüléséhez szükséges feltételeket. Végül arra hívtam fel a figyelmet, hogy egyelőre nincs sok esély, hiszen valódi fórum helyett egyre inkább propagandaeszköz a kerületi média, melynek működtetésére mind több anyagi forrást nyújt a kerületi vezetés. (A szokásos 130 millió helyett idén várhatóan már bruttó 200 millió forintból gazdálkodhat majd a Média11). Ezt példázza többek között az is, hogy újabban a kormánypárti politikusok népszerűsítésére összpontosítja a legtöbb figyelmet az Újbuda. Szavaimat illusztrálandó utolsóként azt az Újbuda december 21-i számában közölt képet vetítettem ki, melyen két sakktábla mellett egyszerre három fideszes politikus is látható.  
 
Kép2.jpg
 A Gazdagréten tartott sakkversenyen a lakótelepen megválasztott önkormányzati képviselő, Király Nóra társaságában Hoffmann Tamást, az ősszel minden bizonnyal újraválasztásáért ringbe szálló polgármestert és az országgyűlési választásokon a  XI. kerületben képviselőjelöltként induló Simicskó István államtitkárt láthatjuk.
Szavaimhoz a polgármester két dolgot tett hozzá. Egyfelől sérelmezte, hogy a Wembley-stadion képét montírozta képviselőtársam a Gazdagrétet ábrázoló képre, másfelől azt említette rosszallóan, hogy a körtéri dekorációból nemrégiben kivágtak fejeket. Az SZMSZ értelmében nem volt lehetőségem viszontválaszra, pedig szívesen jeleztem volna, hogy nem lévén valódi terv, csak fiktív látványterv kerülhetett a blogra. Ugyancsak elmondtam volna, hogy emberileg teljesen érthető, ha valakinek (pl. a képen szereplő személynek) rosszul esik az emberfők kivágása. Azt is hozzátettem volna, hogy semmiképp sem helyeselhetjük a politikai csatározások során alkalmazott eszközök eldurvulását. Ugyanakkor azt is látni, hogy az emberek nem tetszenek a személyi kultuszra emlékeztető megnyilvánulások.
                  

Szólj hozzá!

Címkék: részvétel Gomba Hoffmann Tamás Simicskó István Lakossági Újbuda nélküled épül!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajomi-ivan.blog.hu/api/trackback/id/tr535798406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása