HTML

Bajomi Iván blogja

Friss topikok

Címkék

alkotmányos puccs (2) a tankerület és az önkormányzat kapcsolata (1) Bajnai Gordon (1) Bakó Krisztina (1) cenzurális nyomás (1) demokrácia-rombolás (1) Dorosz Dávid (1) dr. Hoffmann Tamás (1) dr. Simicskó István (1) dr. Simicskó istván (1) Együtt-PM (1) Együtt-PM siker (1) ellenzéki összefogás (1) Európai Parlament (1) fagylaltkupon (1) félelem (1) Fiatalok migrációja (1) Gajárszki Áron (1) gazdagréti és sasadi program (1) Gomba (1) Hoffmann Tamás (2) Jávor Benedek (1) Józsa István (1) Kádár János (1) Kelemen-Baross Diána (1) képviselői gyorsmérleg (1) Király Nóra (1) Koronavírus-törvény (1) korteskedés (1) Köznevelés (1) Lakossági (1) lakossági részvétel (1) láthatatlan plakáthelyek (1) lecsúszóban lévő ország (1) LPM (1) Magyarország Demokratikus Megújulásának Tanácsa (1) Média (1) Mikszáth Kálmán (1) Önkormányzati választás (1) Orbán Viktor (2) óriásplakátok (1) Origo (1) Párbeszéd Magyarországért Párt (1) párfüggő helyi lap (1) Pártszócsőként működö újság (1) Propragandaeszközzé vált média (1) részvétel (1) részvételi demokrácia (1) Simicska Lajos (1) Simicskó István (2) Somfai Ágnes (1) Szabolcs Attila (1) Szabó Tímea (1) szavazólapok (1) szócsőként működő helyi lapok (1) Tavares-jelentés (1) Újbuda (2) Újbuda-újság (1) Újbuda nélküled épül! (1) választási trükközés (1) Választások és helyi média (1) XI. kerületi költségvetés (1) Címkefelhő

Demokrácia-romboló országos és újbudai intézkedések

2014.10.08. 16:29 eperfa

Egy olyan napirend előtti felszólalás, amelyről még csak véletlenül sem tudósított az Újbuda legújabb száma 

A ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén elmondott, diaképekkel is illusztrált napirend előtti felszólalásomban a demokratikus berendezést károsító hazai folyamatokat előtérbe állítva beszéltem különféle, a XI. kerületben is észlelhető anomáliákról.

Jeleztem, hogy demokratikus intézményrendszert kikezdő történésekre már az első Orbán-kormány idején is sor került, például. a Parlament ülésezési rendjének ritkításakor vagy amikor egy olyan, a Dualizmus kezdete óta példátlan döntés született, melynek értelmében nem készülnek a minisztertanácsi üléseken szó szerinti jegyzőkönyvek, ami az utókor számára lehetetlenné teszi a döntések pontos rekonstrukcióját.

Minisztertanács.jpg

Ilyen kiadvány nem készülhet majd az első Orbán-kormány működéséről 

A szóban forgó folyamat még inkább kiteljesedett a 2010-es kormányváltás idején, amikor is egyfajta alkotmányos puccs keretében nyomán indítottak el a kormányzati erők olyan antidemokratikus változásokat, amelyekről a parlamenti választások előtt nem szerezhettek tudomást a választópolgárok.

A tömegtájékoztatásra rátenyerelő kormányzat 

Az antidemokratikus változások minden területére nem térhettem ki, de jeleztem, hogy az Orbán-kormánynak a társadalmi nyilvánosság páratlan beszűkülését sikerül elérnie néhány hónap alatt, azáltal, hogy egyetlen hírgyártó szervezetbe vontak össze egy sor intézményt, egy olyan rendszert hozva létre, amelynek révén egy-két rádiót kivéve az ország minden rádiójában ugyanazokat a híreket teszi csak hozzáférhető az állampolgárok számára.mtva_tobb_logos.jpg

Négy az egyben, avagy a 2010-ben létrehozott monstre hírgyár logója

Hasonló centralizációs és egyben kormányzat részéről megnyilvánuló ellenőrzési törekvések rajzolódtak ki a bírók kényszer-nyugdíjazása során, amit utóbb kifogásolt is az Európai Jogok Bírósága. Ugyanilyen centralizáció észlelhető az oktatás területén is.

Egy olyan választási törvény, amely még az egyébként illegitim Alaptörvénynek is ellentmond 

A választások rendjének példátlan átalakítása került sor a közelmúltban, hiszen a voksolás évében alakították át alapvetően az önkormányzati választások rendjét, holott a demokratikus normák jegyében eljárók tartózkodni szoktak ettől. A változtatás egyébként  úgy történt, hogy nyilvánvaló módon a mostani kormánypártoknak kedvez a dolog.  Ráadásul a választások rendjének módosítása még az egyébként nem konszenzusos módon megszületett Alaptörvényt is sérti, hiszen ezzel a közvetlen választások megtartását előíró dokumentumtól eltérve a választópolgároknak ezentúl nem lesz módja közvetlen módon befolyásolnia  a Fővárosi Közgyűlés összetételét.

fovarosi_kozgyules.jpg

Egy szép ülésterem, ahol ezentúl nem lesznek közvetlenül választott önkormányzati képviselők 

A demokratikus jogok beszűkítése kerületünkben is megnyilvánul egy olyan területen, amelyet már számtalanszor érintettem a képviselő-testület ülésein, nevezetesen az Újbuda című lap működésmódjában.

Fideszesek képeivel telerakott helyi újság

A testületi ülés előtt áttekintettem a nyár eleje óta született számokat és megállapíthattam, hogy elsősorban a polgármester fényképei találhatók meg a fényképek között, másodsorban pedig a szintén kormánypárti országgyűlési képviselő, Simicskó István képei. némiképp csak  az üdíti a képet, hogy egyes  szerencsés fideszes önkormányzati képviselők is időnként bekerülnek az újságba, amikor például testvérvárosi kapcsolatokat ápolnak éppen. 

Ujbuda_2014_09.jpg

 Kettő az egyben - egy polgármester két képe az Újbuda egyik tavaszi számának címlapján 

Ez az egyoldalúság csupán két választási összeállítás esetében enyhült némiképp, amikor az ellenzéki pozícióban lévők arcmása is megjelenhetett lapban, így egy engem ábrázoló fénykép is.

Erőteljes cenzurális nyomás alatt készült választási összeállítások

Viszont e összeállítások esetében is erőteljes cenzurális nyomásnak voltak alávetve a megnyilatkozók, hisz az általuk írt szövegekben csupán előzetesen meghatározott kérdések kapcsán fejthették ki  álláspontjukat,  ami a politikai vélemény-nyilvánítás erőteljes korlátozását jelenti. E korlátozás különösen markánsan  jelent meg a mostani, a választásokat közvetlenül megelőző összeállítás esetében, amikor  az újság főszerkesztője azt írta, hogy nincs lehetőség fizetett politikai hirdetésekre, vagy a kérdésektől eltérő válaszok közlésére. (A teljes idézet így hangzik: „A Média 11 Kft.-nek nincs lehetősége fizetett politikai hirdetést, vagy a kérdésektől eltérő válaszokat (pl. nyílt levél, politikai állásfoglalás) megjeleníteni a kerület lapjában. Szerkesztőségünk fenntartja magának a jogot, hogy a bemutatkozó interjútól eltérő jelölti anyagokat szerkesztés nélkül visszaküldje a jelölő szervezet számára, a polgármester-jelölti anyagoknak minden esetben igazodniuk kell a kérdésekhez.”

12-pont.jpg

Sajnos megint újra aktuális a márciusi ifjak 166 éve megfogalmazott követeléseinek első pontja 

A nyilvánvaló cenzurális nyomáson túl az is sérelmezhető, hogy a polgármester-jelöltet nem indító, de a választáson listával induló pártok nem kaptak megnyilatkozási lehetőséget a lapban.  (A testületi ülésen elmondott szavaimhoz hadd tegyem hozzá, hogy e megszorítás az önkormányzatiság lényegének meg nem értéséről is tanúskodik, hiszen a helyi politikát nem csak a polgármester, hanem a testületbe bejutott képviselők is befolyásolni tudják. Márpedig, ha ez így van, fontos, hogy a képviselői helyre pályázók, még a választások előtt megismertethessék a választókkal főbb terveiket, törekvéseiket. Mint láthattuk a különböző a 2010-es és 2014-es választások alkalmával a Fidesz módszeresen tartózkodott tervei bemutatásától.)

 

Felszólalásom végén idő híján már csak röviden foglalkozhattam azzal. hogy a plakátok elhelyezésére szolgáló önkormányzati kalodák elhelyezése is kifogásolható. Míg a magánvállalatok tulajdonában lévő hirdetőfelületek kihelyezői maximálisan figyelnek arra, hogy sokan láthassák az oda kerülő plakátokat, az önkormányzat által elhelyezett plakátolásra szolgáló úgynevezett kalodákról  ugyanez egyáltalán nem mondható el.

A demokrácia egyik fontos kellékét kevesek által frekventált helyekre száműző önkormányzat

Míg választókörzetemben és a kerület legtöbb más helyén az Együtt-Pm és a többi ellenzéki párt plakátjai az önkormányzat jóvoltából javarészt olyan helyekre (így például a Sasad kies lankáin elhelyezkedő Barackfa utca sarkára, egy árnyas fa alá) kerültek, ahol a madár sem jár, a Gazdagréten induló fideszesek hirdetményei olyan nemrég kihelyezett korszerű táblákra kerültek, melyeket a Fidesz-közeli Publimond-cég teljesen logikus módon a lakótelep legforgalmasabb gyalogos útja, a Kaptató-sétány mellé telepített: 

Bajomi_Ivan_Kaloda.jpg

Bajomi_Balint_2014_4707_web.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: cenzurális nyomás demokrácia-rombolás Pártszócsőként működö újság láthatatlan plakáthelyek

A bejegyzés trackback címe:

https://bajomi-ivan.blog.hu/api/trackback/id/tr246770757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása