HTML

Bajomi Iván blogja

Friss topikok

Címkék

alkotmányos puccs (2) a tankerület és az önkormányzat kapcsolata (1) Bajnai Gordon (1) Bakó Krisztina (1) cenzurális nyomás (1) demokrácia-rombolás (1) Dorosz Dávid (1) dr. Hoffmann Tamás (1) dr. Simicskó istván (1) dr. Simicskó István (1) Együtt-PM (1) Együtt-PM siker (1) ellenzéki összefogás (1) Európai Parlament (1) fagylaltkupon (1) félelem (1) Fiatalok migrációja (1) Gajárszki Áron (1) gazdagréti és sasadi program (1) Gomba (1) Hoffmann Tamás (2) Jávor Benedek (1) Józsa István (1) Kádár János (1) Kelemen-Baross Diána (1) képviselői gyorsmérleg (1) Király Nóra (1) Koronavírus-törvény (1) korteskedés (1) Köznevelés (1) Lakossági (1) lakossági részvétel (1) láthatatlan plakáthelyek (1) lecsúszóban lévő ország (1) LPM (1) Magyarország Demokratikus Megújulásának Tanácsa (1) Média (1) Mikszáth Kálmán (1) Önkormányzati választás (1) Orbán Viktor (2) óriásplakátok (1) Origo (1) Párbeszéd Magyarországért Párt (1) párfüggő helyi lap (1) Pártszócsőként működö újság (1) Propragandaeszközzé vált média (1) részvétel (1) részvételi demokrácia (1) Simicska Lajos (1) Simicskó István (2) Somfai Ágnes (1) Szabolcs Attila (1) Szabó Tímea (1) szavazólapok (1) szócsőként működő helyi lapok (1) Tavares-jelentés (1) Újbuda (2) Újbuda-újság (1) Újbuda nélküled épül! (1) választási trükközés (1) Választások és helyi média (1) XI. kerületi költségvetés (1) Címkefelhő

Kölcségvetési vita médiaügyi pengeváltásokkal

2014.02.21. 14:32 eperfa

A február 13-i testületi ülés fő témája a 2014-es kerületi költségvetés volt. A vita során elmondtam, hogy megítélésem szerint viszonylag korrekt költségvetés készült a kerületben. A 2014-re tervezett fejlesztéseket többségét elég szerénynek értékelve jeleztem, hogy ez nem is nagyon lehetne másképp, hiszen egy lecsúszóban lévő ország egyik jelentős népességű önkormányzatában született meg a szóban forgó pénzügyi terv. Miközben a legtöbb területen kiadások egyszerű szinten tartást tűzték célul a helyi döntéshozók, egy-két jelentős előrelépésre is lesz lehetőség a XI. kerületben. Így például a mostani felnőtt-rendelőintézet és az Allée szomszédságában egy üresen álló egykori iskolaépületben gyermek-rendelőintézet jön majd létre.

Fényes Elek.jpg

A leendő gyermekrendelő épülete

A vitában szóvá tettem ugyanakkor, hogy a most záruló politikai ciklus idején a kerületi vezetés nem tudott távlatosabb városfejlesztési elképzeléseket kidolgozni, holott fontos lenne például előtérbe állítani azt a célt, hogy még inkább zöldövezetté változzon a kerület. Diagnózisomat több más ellenzéki képviselő is osztotta. A DK színeiben politizáló Bács Márton azért is elmarasztalta a fideszeseket, hogy az állami irányítószerepét túlságosan előtérbe állítva zsigerileg idegenkednek a magántőkével való együttműködéstől. Az MSZP-s és DK-s képviselői azért is kárhoztatták a fideszes vezetést, hogy más területekhez képest túl nagy támogatást nyújtanak a sportnak, és ezen belül is az élsportnak, miközben sok zöldfelület állapota romlik.

Budai Miklós MSZP-s frakcióvezető és jómagam egyaránt kifogásoltuk, hogy a kerületi újság és TV működtetésért felelős Média 11 támogatását tovább növelik ebben az évben. Idevágó kérdéseinkre válaszolva a polgármester csekély mértékűnek nevezte az emelést, egyben hangoztatta, milyen fontos az Újbuda újság, s azt is állította, hogy az ellenzéki képviselők is válaszolhatnak a szerkesztőség kérdéseire, ha erre hajlandók. Hoffmann Tamás idevágó szavait szinte azonnal cáfoltam, jelezve, hogy a bevételek stagnálása ellenére a tavalyi évhez képest majd 15 %-al növelik a Média 11 támogatását, miközben a szóban forgó nyomtatott és elektronikus fórumok napjainkra egyszerű propaganda-orgánummá váltak, amelyek nem adnak lehetőséget a szabad véleménynyilvánításra.

grosics.JPG

A helyi lap fényképe révén mindkét kerületi fideszes jelölt, Simicskó István és Szabolcs Attila is osztozhat Grosics Gyula, illetve az egykori Aranycsapat népszerűségébenl

Mint mondtam, a jelen helyzet a közpénzek pártcélokra történő felhasználásaként értelmezhető. Egyben elmondtam, hogy ezt a helyzetet úgy lehetne megváltoztatni, ha kerületünkben létrehoznák annak intézményes garanciáit, hogy pártsemlegesen működjenek a kerületi média közpénzből fenntartott orgánumai. A szocialista frakcióvezető módosító javaslatot is benyújtott annak érdekében, hogy lefaragjanak a Média11-nek szánt 200 millió forintos támogatásból, és egyben a reprezentációs kiadások csökkentését is javasolta, ám e javaslatait a testület fideszes többsége elvetette.

A politikában megszokottá vált, hogy az ellenzék mindig elutasítja a politikai többség által kialakított költségvetést. Ugyanakkor jómagam, minthogy az általam szóvá tett ügyet leszámítva alapvetően korrektnek ítéltem a kerületi városvezetés ez évi terveit, a tartózkodás lehetőségével éltem.

Szólj hozzá!

Címkék: XI. kerületi költségvetés Propragandaeszközzé vált média lecsúszóban lévő ország párfüggő helyi lap

A bejegyzés trackback címe:

https://bajomi-ivan.blog.hu/api/trackback/id/tr445822938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása