HTML

Bajomi Iván blogja

Friss topikok

Címkék

alkotmányos puccs (2) a tankerület és az önkormányzat kapcsolata (1) Bajnai Gordon (1) Bakó Krisztina (1) cenzurális nyomás (1) demokrácia-rombolás (1) Dorosz Dávid (1) dr. Hoffmann Tamás (1) dr. Simicskó István (1) dr. Simicskó istván (1) Együtt-PM (1) Együtt-PM siker (1) ellenzéki összefogás (1) Európai Parlament (1) fagylaltkupon (1) félelem (1) Fiatalok migrációja (1) Gajárszki Áron (1) gazdagréti és sasadi program (1) Gomba (1) Hoffmann Tamás (2) Jávor Benedek (1) Józsa István (1) Kádár János (1) Kelemen-Baross Diána (1) képviselői gyorsmérleg (1) Király Nóra (1) Koronavírus-törvény (1) korteskedés (1) Köznevelés (1) Lakossági (1) lakossági részvétel (1) láthatatlan plakáthelyek (1) lecsúszóban lévő ország (1) LPM (1) Magyarország Demokratikus Megújulásának Tanácsa (1) Média (1) Mikszáth Kálmán (1) Önkormányzati választás (1) Orbán Viktor (2) óriásplakátok (1) Origo (1) Párbeszéd Magyarországért Párt (1) párfüggő helyi lap (1) Pártszócsőként működö újság (1) Propragandaeszközzé vált média (1) részvétel (1) részvételi demokrácia (1) Simicska Lajos (1) Simicskó István (2) Somfai Ágnes (1) Szabolcs Attila (1) Szabó Tímea (1) szavazólapok (1) szócsőként működő helyi lapok (1) Tavares-jelentés (1) Újbuda (2) Újbuda-újság (1) Újbuda nélküled épül! (1) választási trükközés (1) Választások és helyi média (1) XI. kerületi költségvetés (1) Címkefelhő

Korteskedés fagylaltkuponokkal

2014.07.01. 23:55 eperfa

Egyes kerületi kormánypárti politikusok iskolai korteskedését szóvá tevő, diaképekkel kísért napirend előtti felszólalást tartottam a XI. kerületi önkormányzat legutóbbi testületi ülésén.

Hozzászólásom elején jeleztem, hogy a politikatudomány előszeretettel foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy miként változnak a politikai tevékenységek formái. Egy 1847-es rajzzal azt illusztráltam, hogy annak idején a politikával foglalkozók muzsikálással, itatással próbálták a nekik kedvező véleményre bírni a választópolgárokat.

Korteskedés1847-ben.jpg

Majd arról beszéltem, hogy a politikatudomány művelői számára ez az év különösen alkalmas annak tanulmányozására, hogy miféle tevékenységekkel próbálják megnyerni egyes helyi politikusok a választók szeretetét, hiszen idén háromszor is választunk.

Karácsony táján az országgyűlési képviselő és a polgármester játékokat osztogattak a gyerekeknek. Jótékony cselekedeteikről véletlenül fénykép is készül, ami aztán megjelenik a helyi lapban.

Mikulás_Tesz-Vesz.jpg

Az ujbuda.hu 2013 december 12-i, fényképekkel is illusztrált hírének tanúsága szerint Mikulás táján politikusok tesznek-vesznek az újbudai Tesz-vesz óvodában

Majd eljön a tavasz, amikor virágpalántákat osztogatnak a politikusok.

virágosztás.jpg

Kerületünk polgármestere, Hoffmann Tamás saját portréja és Simicskó István országgyűlési képviselő fényképe előtt kedvezményes árú muskátlikat osztogat.

Az elmúlt napokban pedig annak lehettünk tanúi, hogy Gazdagrét két iskolájában is megjelent két, a helyi politikában jeleskedő személy, Király Nóra önkormányzati képviselő és Simicskó István országgyűlési képviselő. Mit tesz Isten, még a gyermekek között szétosztható fagylaltkuponokra is jutott pénz.

Király Nóra fagylalt.jpg

Király Nóra fagylalkuponnal kedveskedik az első osztályt sikeresen kijárt gyereknek

Hogy magánpénzből vagy közpénzből tellett kuponokra, az most nem is érdekes. Engem inkább az foglalkoztat, vajon érvényre jut-e még napjainkban az a törvény, amelyik kitiltja az iskolákból a pártpolitikai tevékenységet? Tudni kell, hogy a 1993-as közoktatási törvény részletesen foglalkozott azzal, hogy párthoz kötődő tevékenység nem folyhat iskolákban. Ez az akkor még 3 cikkelyben megfogalmazott szabály az új, 2011 decemberében, éjnek-évadján szavazásra tűzött köznevelési törvényben is még megtalálható – igaz, hogy már csak 1 cikkely formájában.

Attól kell tartanunk, hogy a régi formák újjáéledésének lehetünk tanúi. Nem is oly régen még természetes volt, hogy politikai vezetők iskolások körében is népszerűsíteni próbálták magukat. Alig három évtized és két év választ el minket attól a fényképtől, amely arról tudósít, hogy Angyalföld egyik iskolájában tett látogatást a nagy vezető. Nem lenne jó, ha napjainkban is ilyenfajta látogatásokra kerülne sor.

Kádár.jpg

Kádár János a Thälmann utcai iskola május 1-i ünnepségén (1985)

Az sem helyes, hogy egyes híresztelések szerint a gazdagréti évzárók egyikén olyan beszéd is elhangzott, amelyben politikai témák, rezsicsökkentés és ehhez hasonlók is megjelentek.

Még azt tenném hozzá ehhez a tépelődéshez, hogy könnyen visszaüthet a bumeráng. Találkoztam ugyanis az interneten számos olyan véleménnyel, amelyek írója rosszallotta azt, hogy egy letűnt korhoz hasonló gyakorlatok élednek fel politikai életünkben.

Tiszteletben kellene tartani azt az elvet, hogy a pártpolitikusok, párthoz közel álló személyek az iskolákban nem folytathatnak korteskedéshez hasonló színezetű tevékenységet. Különösen most, amikor nem sokára önkormányzati választások lesznek. Azt javaslom - a kerületi Köznevelési Bizottság alelnökeként is - hogy tartsuk távol a napi politikát az iskoláktól!

Szólj hozzá!

Címkék: Kádár János Hoffmann Tamás Simicskó István korteskedés fagylaltkupon Király Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://bajomi-ivan.blog.hu/api/trackback/id/tr816465269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása