HTML

Bajomi Iván blogja

Friss topikok

Címkék

alkotmányos puccs (2) a tankerület és az önkormányzat kapcsolata (1) Bajnai Gordon (1) Bakó Krisztina (1) cenzurális nyomás (1) demokrácia-rombolás (1) Dorosz Dávid (1) dr. Hoffmann Tamás (1) dr. Simicskó István (1) dr. Simicskó istván (1) Együtt-PM (1) Együtt-PM siker (1) ellenzéki összefogás (1) Európai Parlament (1) fagylaltkupon (1) félelem (1) Fiatalok migrációja (1) Gajárszki Áron (1) gazdagréti és sasadi program (1) Gomba (1) Hoffmann Tamás (2) Jávor Benedek (1) Józsa István (1) Kádár János (1) Kelemen-Baross Diána (1) képviselői gyorsmérleg (1) Király Nóra (1) Koronavírus-törvény (1) korteskedés (1) Köznevelés (1) Lakossági (1) lakossági részvétel (1) láthatatlan plakáthelyek (1) lecsúszóban lévő ország (1) LPM (1) Magyarország Demokratikus Megújulásának Tanácsa (1) Média (1) Mikszáth Kálmán (1) Önkormányzati választás (1) Orbán Viktor (2) óriásplakátok (1) Origo (1) Párbeszéd Magyarországért Párt (1) párfüggő helyi lap (1) Pártszócsőként működö újság (1) Propragandaeszközzé vált média (1) részvétel (1) részvételi demokrácia (1) Simicska Lajos (1) Simicskó István (2) Somfai Ágnes (1) Szabolcs Attila (1) Szabó Tímea (1) szavazólapok (1) szócsőként működő helyi lapok (1) Tavares-jelentés (1) Újbuda (2) Újbuda-újság (1) Újbuda nélküled épül! (1) választási trükközés (1) Választások és helyi média (1) XI. kerületi költségvetés (1) Címkefelhő

Média-ügyek országos és helyi szinten

2014.06.06. 13:47 eperfa

A média működésének szabályozásakor fontos szempont az, hogy megteremtsék a kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi és anyagi feltételeit is. Idehaza viszont a kormányzati erők mindenféle egyeztetés, vita nélkül, vagyis ultimátumszerűen olyan reklámadó bevezetésére készülnek, amely ellehetetleníthet egy sor médiumot.Tehetik ezt azért mert a választási szabályok önkényes és részrehajló megállapítása révén, továbbá médiafölényüknek, illetve a közszolgálati médiára való rátenyerelésüknek köszönhetően újra kétharmados többséget szereztek.

Bár rendre születnek cáfolatok, valószínűleg hitelt kell adni annak az értékelésnek, amely a médiaügyekbe történő közvetlen politikai beavatkozásokról szól. A szerkesztőségekben folyó munka irányultságának a főszerkesztő, netán az egész szerkesztőség leváltása révén történő megváltoztatása egyébként nem előzmény nélküli a 2010 utáni fideszes-KDNP-s kormányzati gyakorlatban. Tanulságos ebből a szempontból az, hogy az oktatási tárca által hetilapként megjelentetett Köznevelés című újságjának volt főszerkesztője, Szunyogh Szabolcs miként emlékezett vissza egy interjúban a lap munkatársainak menesztéséről.

Némi bizakodásra csak a hirtelen megszaporodott tiltakozási akciók adnak okot. Így az e hét hétfőjén tartott tiltakozó menet, amelynek során az Origo szerkesztőségétől a Parlamentig vonultak a tiltakozók

origo_tunti.jpg

Gyülekeznek a tüntetők                                                                                Fotó: Bielik István, Népszava.

Ugyancsak fontos tegnapi fejlemény, hogy a főszerkesztő távozása után felmondott az Origo hírszerkesztőségének 10 munkatársa. És persze az is mindenképpen megemlítendő, hogy a képernyők elsötétítésével, a rádióállomás elhallgattatásával, illetve üres oldalak megjelentetésével számos médium tiltakozott tegnap illetve ma a reklámadó bevezetése ellen.

reklámadó.jpg

Miként erről már több blogbejegyzést írtam, médiaügyben Budapest XI. kerületében sem jó a helyzet. A helyi lap legújabb számát kézbe véve ma reggel azon nyomban billenytyűzetet ragadtam amiatt, hogy tendenciózus, a baloldalt cakkum-pakk elmarasztaló módon tudósított a lap arról a vitáról, ami a képviselő-testület legutóbbi rendkívüli ülésén tárgyal előterjesztés körül alakult ki egy gyermekrendelő létrehozása kapcsán. 

Bajomi_Balint_2014_1926_web.jpg

Az Újbuda című lap főszerkesztőjének a kövező levelet küldtem el ma délelőtt: 

Tisztelt Hőnyi Gyula főszerkesztő úr!

Az Ön által vezetett Újbuda című újság legutóbbi számának címoldalán és 2. oldalán olyan közlések jelentek meg, amelyek torz módon tájékoztatnak a kerületi önkormányzat májusi rendkívüli képviselő-testületi ülésén tárgyalt egyik előterjesztés vitájáról. A történtekről leegyszerűsítő módon tájékoztató, igencsak tendenciózus közlésükkel kapcsolatos gondolataimat a levelemhez csatolt mellékletben fejtem ki röviden.

Tekintettel arra, hogy az újbudai baloldali politikai erők összességének jó hírét sértő módon tájékoztatták Újbuda polgárait, kérem Önt és munkatársait, hogy lapuk legközelebbi számában változatlan formában közöljék a levelemhez mellékelt szöveget.

Ezt többek között azt szem előtt tartva kérem Önöktől, hogy még az egyébként számtalan sebtől vérző médiatörvény (2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól) 10. paragrafusa is fontos értékként szól a polgárok ama jogáról, hogy megfelelően tájékoztassák őket a helyi, az országos és európai ügyekről:

„Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.”

A levelemhez mellékelt szöveg változatlan formában történő közzétételét előre is köszönöm!

Tisztelettel:

dr. Bajomi Iván, önkormányzati képviselő, Párbeszéd Magyarországért Párt,

Levelemhez a következő szöveget mellékeltem:

Az Újbuda legújabb számának tendenciózus tudósításáráról

A lap legutóbbi száma az aktuális országos és a helyi politikai többség rövidtávú érdekeinek megfelelően, ugyanakkor igencsak részrehajlóan, a kerületben működő baloldali politikai erők egészét rossz színben feltüntető módon tájékoztatta a helyi lakosságot, hiszen a június 4-i szám címoldalán, kiemelt helyen, rögtön a lap fejléce alatt harangozta be, hogy „Baloldal nélkül is lesz Gyermek-egészségügyi Központ”. E bombasztikus, a baloldal egészét summásan minősítő, és egyben rossz színben feltüntető címnek megfelelően a képviselő-testület legutóbbi üléséről szóló 2. oldali tudósításban csupán Kéri Katalin szocialista képviselőnek a gyermekrendelő finanszirozásával kapcsolatban megfogalmazott aggályairól, illetve arról a tényről számoltak be, hogy a szocialista frakció tartózkodott a szavazáskor.

Tudósításuk ugyanakkor egyáltalán nem szólt egy másik baloldali képviselő megnyilatkozásáról. Pedig jómagam,, aki az orbáni rendszer megdöntését és a baloldal megújulását egyaránt fontos célnak tartó Párbeszéd Magyarországért Párt színeiben politizálok önkormányzati képviselőként, akárcsak több korábbi ülésen, a május 22-i rendkívüli ülésen is igen szerencsés és fontos tervként szóltam a szóban forgó intézmény létrehozásáról és a voksoláskor igennel szavaztam. Felszólalásomban amellett is egyértelműen állást foglaltam, hogy ideje pontos gazdasági számításokat készíteni arról, hogy miként lehet finanszírozni a tervezett gyermekrendelőt. Rövid hozzászólásom végén egyben helytelenítettem az olyan megnyilatkozásokat, amelyek kétségbe vonnák a gazdasági természetű kérdések ellenzéki oldalról történő megfogalmazásának jogosultságát. Az ülésről készült hiteles jegyzőkönyv így adja vissza szavaimat: „Nem olyan régen támogatóan nyilatkozott e gyermekintézmény, gyermekrendelő létesítése kapcsán – most se változtatta meg a véleményét. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy teljesen jogos az az igény, hogy ahogy halad előre ennek az egyébként nagyon jó ötletnek a megvalósítása, hiszen a felnőtt rendelő tőszomszédságában létesül egy új intézmény, a kerület abszolút középpontjában, tehát kiváló adottságai vannak, nagy léptékű, komoly tervről van szó, ugyanakkor tényleg azokat a számításokat is egyre inkább elő kéne állítani, amelyek ennek a gazdasági fenntarthatóságát igazolják. Tehát ilyen szempontból szerinte nem helyes megkérdőjelezni az ellenzéki megnyilatkozásokat, amelyek ezeket igénylik.”

Szerencsés lenne, ha a jövőben az Újbuda című lap tartózkodna az ilyen tendenciózus közlésektől. Az is jó lenne, ha ez az újság, kihasználva azt, hogy újabban igen terjedelemben jelenhet meg, bővebben és részrehajlástól mentesen tudósítana a kerület legfőbb döntéshozó fórumának, az önkormányzat képviselő-testületének üléseiről.

dr. Bajomi Iván, önkormányzati képviselő, Párbeszéd Magyarországért Párt

 

Szólj hozzá!

Címkék: Média Origo Köznevelés Újbuda-újság

A bejegyzés trackback címe:

https://bajomi-ivan.blog.hu/api/trackback/id/tr876282512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása