HTML

Bajomi Iván blogja

Friss topikok

Címkék

alkotmányos puccs (2) a tankerület és az önkormányzat kapcsolata (1) Bajnai Gordon (1) Bakó Krisztina (1) cenzurális nyomás (1) demokrácia-rombolás (1) Dorosz Dávid (1) dr. Hoffmann Tamás (1) dr. Simicskó István (1) dr. Simicskó istván (1) Együtt-PM (1) Együtt-PM siker (1) ellenzéki összefogás (1) Európai Parlament (1) fagylaltkupon (1) félelem (1) Fiatalok migrációja (1) Gajárszki Áron (1) gazdagréti és sasadi program (1) Gomba (1) Hoffmann Tamás (2) Jávor Benedek (1) Józsa István (1) Kádár János (1) Kelemen-Baross Diána (1) képviselői gyorsmérleg (1) Király Nóra (1) Koronavírus-törvény (1) korteskedés (1) Köznevelés (1) Lakossági (1) lakossági részvétel (1) láthatatlan plakáthelyek (1) lecsúszóban lévő ország (1) LPM (1) Magyarország Demokratikus Megújulásának Tanácsa (1) Média (1) Mikszáth Kálmán (1) Önkormányzati választás (1) Orbán Viktor (2) óriásplakátok (1) Origo (1) Párbeszéd Magyarországért Párt (1) párfüggő helyi lap (1) Pártszócsőként működö újság (1) Propragandaeszközzé vált média (1) részvétel (1) részvételi demokrácia (1) Simicska Lajos (1) Simicskó István (2) Somfai Ágnes (1) Szabolcs Attila (1) Szabó Tímea (1) szavazólapok (1) szócsőként működő helyi lapok (1) Tavares-jelentés (1) Újbuda (2) Újbuda-újság (1) Újbuda nélküled épül! (1) választási trükközés (1) Választások és helyi média (1) XI. kerületi költségvetés (1) Címkefelhő

Járda-hirdetésekkel az óriásplakátok ellen

2014.03.12. 19:53 eperfa

A kormányváltásra készülő baloldali pártok közös jelöltjeként a XXII. kerületben és a XI. kerület déli részén induló Somfai Ágnestől tegnap megkaptam az egyéni jelölteket megjelenítő szavazólap hivatalos mintapéldányát. Tekintettel a választásokkal kapcsolatos sok változásra, nem árt előre megismerkedni ezzel a dokumentummal:

Szavazólap.JPG

A fenti listát nézegetve ismét felmerült bennem, hogy a kormánypártok részéről szánalmas és kisszerű döntés volt, hogy mindenféle kamu- és bizniszpártok előtt megnyitották a választási arénát, abban bízva, hogy az emberek nem tudnak majd eligazodni a sok induló egyéni jelölt és párt között. A választások feltételeit saját érdekeiknek megfelelően alakító fideszesekkel ellentétben meggyőződésem, hogy az emberek nem hülyék, és igen nagy hányaduk április 6-én minden gond nélkül meg fogja találni a szavazólapokon azt a pártszövetséget (illetve ennek jelöltjeit), amely győzelme esetén véget vethet majd az úgynevezett "fülkeforradalomnak". Vagyis annak az ámokfutásnak, melynek kitervelői és végrehajtói egyfajta alkotmányos puccsfolyamat keretei között alaposan meggyengítették a demokratikus intézményrendszert. (Azért használom az alkotmányos puccs kifejezést, mert a 2010-es választás győztesei az úgynevezett "fülkeforradalom" előtt gondosan titkolták azt, hogy a politikai intézményrendszer gyökeres átalakítására készülnek.)

Meddig tűrjük, hogy sokan újra félnek?

Ha nem következik be a 2010-es választások után elkezdődött módszeres demokrácia-rombolás, nem fordulhatott volna például elő az amit egy múlt pénteki gazdagréti kitelepülésen tapasztaltam. Egy hölgy azt kérdezte tőlem, vajon nem kockázatos-e az ellenzékre szavazni. E kis epizód is jelzi, hogy újra beférkőzött sokak életébe az a félelem, amely mindennapos osztályrésze a diktatúrában élőknek. A félelem sokszor emlegetett jele, hogy a közvélemény-kutások keretében megkeresettek közül sokan tagadják meg a válaszadást, de már olyan ismerősöm is van, aki lazán elmondta nekem: az őt felkereső fideszes kérésére az egyszerűség kedvéért ugyan aláírta az ajánlásgyűjtő-ívet, de valójában már rég eldöntötte, hogy mindenképpen az ellenzékre adja majd a szavazatát. S olyan közalkalmazottakról is tudok, akik amiatt vannak elkeseredve, hogy bár érdeklik őket ellenzéki gyűlések, mégsem mennek el ezekre, mert attól tartanak, hogy retorzió érheti őket, ha netán kitudódik, milyen rendezvényen vettek részt. Szerencsésre PM-es barátaimtól tudom, hogy újabban megannyi olyan választási gyűlést tartottak vidéken, melyeken tele volt a terem. Ugyancsak jó hír, a múlt pénteki kitelepülésem idején a Fővárosi Művelődési Házban Bajnai Gordon és a két XI. kerületi jelölt, Somfai Ágnes és Józsa István részvételével megtartott fórum a kora délutáni kezdés ellenére szintén teltházas rendezvény volt.

A félelmet mindinkább a mindennapok részévé tevő rendszer ellen nem könnyű felvenni a harcot, hiszen mindenféle fortélyoknak köszönhetően elsősorban a kormánytöbbség jut hirdetési felületekhez. Nemrégiben Molnár Csaba a DK alelnöke és kampányfőnöke így foglalta össze az ezzel kapcsolatos helyzetet:"Törvényben szorították vissza a TV-hirdetéseket, tiltották el a villanyoszlopokra szerelt plakátokat és korlátozták a közterületi reklámozást olyan reklámhordozókra, amelyek döntő többségével Simicska Lajoshoz köthető cégek rendelkeznek. A Fideszes főváros és kerületei a korábbinál jóval kevesebb olyan reklámtáblát helyeznek ki a kampány idejére, ahol a pártok hirdethetnek.". A XI. kerületben is nagy változásokat érzékelhetünk a 2010-es helyzethez képest, hisz bár az ellenzéki pártok jelöltjei erőteljes hangnevű levélben fordultak a kerületi vezetéshez annak érdekében, hogy a Polgármesteri Hivatal most is helyezzen el választási hirdetések elhelyezését lehetővé tevő palánkokat, úgynevezett kalodákat a kerületben, eddig semmi nem történt ennek érdekében. Ugyanakkor az önkormányzat fideszes vezetői közpénzből kerületi-óriásplakát-kampányt szerveztek, melynek nyilvánvaló funkciója, hogy ráerősítsenek a Fidesz égisze alatt szervezett hivatalos kampányra.

Simicskó.JPG

Simicskó2.JPG

Az önkormányzati pénzből készült újbudai plakátokon, így például az óvodákkal kapcsolatos hirdetésen nem csak a kerületi polgármester, hanem dr. Simicskó István országgyűlési képviselő és államtitkár neve is szerepel, holott a szóban forgó óvodai férőhely-bővítéshez nincsen köze a fideszes képviselőjelöltként induló politikusnak.

 

 

 

Dávid és Góliát harca Dél-Budán

Minthogy nem állnak az ellenzék rendelkezésére megfelelő hirdetési felületek, Somfai Ágnes és kampánycsapata egy új és szellemes hirdetési módot fejlesztett ki. A napokban mind több XI. kerületi járdára kerülnek majd ki olyan hirdetések, amelyek később maguktól is el fognak tűnni.

Águ van - járda.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: félelem szavazólapok Józsa István Bajnai Gordon Simicska Lajos Somfai Ágnes óriásplakátok alkotmányos puccs dr. Simicskó István járdahirdetések

A bejegyzés trackback címe:

https://bajomi-ivan.blog.hu/api/trackback/id/tr85857538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása